Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Innovando en Voluntariado de Empresa

La Cambra de Comerç de Barcelona va organitzar fa uns dies un seminari sobre com innovar en el Voluntariat d'Empresa, un espai de reflexió i propostes

Quan al juny del 2003 vaig poder organitzar una trobada d'empresaris catalans per parlar del Voluntariat d'Empresa, aquesta era una realitat absolutament incipient i prou desconeguda per la majoria.

En el dinar de treball realitzat al Círculo Ecuestre de Barcelona moltes empreses van suggerir que seria bo disposar d'eines pràctiques per començar a situar-se i valorar-ne els pros i contres. D'allà en va sortir un manual que es va poder repartir entre les empreses catalanes, editat per l'Institut Català del Voluntariat.

Només tres anys després, a Catalunya, com arreu del món, escrivia en un article que aquesta pràctica ja havia experimentat un creixement enorme. Ara, després de 10 anys, hem de repensar com s'està desenvolupant el Voluntariat d'Empresa, com es pot millorar la capacitat de crear valor per a totes les parts i com innovar. El 2011 va ser l'Any Europeu del Voluntariat i a Catalunya s'hi va celebrar el Congrés Europeu, en el qual una de les reflexions es va centrar en el Voluntariat d'Empresa (VdE).

En el VdE hi intervenen moltes parts, empresa, voluntaris, destinataris, entitats, i no és fàcil alinear. Però malgrat les dificultats, el VdE és una oportunitat que encara pot donar el millor de si, i que pot connectar-se millor a la gestió dels valors organitzacionals, al desenvolupament de soft skills, als processos d'innovació social...
 • Projectes de major valor social: Voluntariat en entorns complexos.
 • Projectes que afavoreixin la conciliació de la vida laboral, familiar i social: Voluntariat en Família.
 • Voluntariat directiu.
 • Iniciatives compartides i transversals: grans projectes de país.
 • Voluntariat orientat a desenvolupar soft skills.
El Voluntariat Corporatiu o d'Empresa és un model d'acció social molt nou... ja que, tal com s'està practicant avui dia, no té sinó uns pocs anys. De fet, no fa gaires anys aquest era un concepte absolutament desconegut i impensable per a moltes empreses.

En pocs anys ha aparegut i ha crescut a cavall de l'RSE... i algunes empreses significatives han començat a crear programes específics. Ha passat a ser un concepte més conegut, però s'ha desenvolupat prou?
 • Apareixen preguntes sobre l'impacte a l'empresa: Dóna la resposta esperada? Com s'està aplicant? Es pot millorar? Es comprèn internament? Com s'ha d'alinear?
 • I també preguntes sobre l'impacte a l'entorn: Ho valoren bé les organitzacions socials? Genera el millor valor possible? S'integra de manera singular a la realitat social de cada territori?
A Catalunya, el voluntariat no és res nou... El que ha resultat nou és el paper actiu de les empreses en aquesta matèria. I sovint no se sap comprendre el sentit i el valor que comporta, que no és merament d'acció social sinó de gestió dels valors i d'alineació interna.

L’acció social de les empreses ha evolucionat de manera enorme en la darrera dècada, i actualment es porten a terme, entre d’altres, projectes que permeten crear un impacte social alhora que hi ha una implicació més profunda més enllà de les aportacions econòmiques.

Per mitjà de compromisos com el Voluntariat d’Empresa (VdE) o els models coneguts com a Inversió Social, el personal de l’empresa pot aportar habilitats i temps alhora que poden desenvolupar valors personals que finalment acaben conformant uns valors d’empresa més proactius i compromesos. Els models de VdE poden ser molt diversos, des de les accions que tenen més d’experiència solidària compartida, on el focus és el treball en equip en un entorn prou lúdic o relaxat, fins als casos en què l’experiència pot arribar a afectar el desenvolupament humà –valors i actituds- de les persones implicades.

Al llarg d’uns anys d’experiències, les empreses han après a valorar tant l’impacte social dels programes on intervenen com també la capacitat d’aquestes accions per generar impactes satisfactoris en els treballadors implicats, ajudant a desenvolupar habilitats socials i fortalesa emocional. Algunes empreses amb una major experiència en el VdE han desenvolupat major capacitat per ser selectius i poder escollir projectes que permetin excel·lir en l’impacte social i el l’impacte personal.
 • Quin tipus de projectes interessen a l'empresa? Alineats o no? Alineats amb la necessitat empresarial o amb la necessitat social? Alineats per contingut, per estil, per valors?
 • Quin grau d'innovació? Quin Impacte social? Quin risc esteu disposats a assumir?
 • Quin valor per a l'empresa, per al voluntari, per als destinataris, per a l'entitat?
Ramon Terrassa, director general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, va parlar sobre el Voluntariat en Família, després que Daniel Ortiz (RSE Laboratoris Esteve) donés la benviguda en nom del Grup de Treball d'RSE de la Cambra de Comerç de Barcelona.

[llegir més]

Jornada “RSE y el compromiso del empleado en telecomunicaciones” (25 abril)Articles

Propuesta de implicación en un proyecto extraordinario de Voluntariado Corporativo

Albert Huerta presentant el projecte
 • Presentem una proposta de Voluntariat d'Empresa d'alt impacte 
 • Si alguna empresa vol més informació ens ho pot demanar 
 • Es pot participar en un seminari sense compromís
 • Els Ajuntaments d'àrees seleccionades també poden participar en seminari i entitats socials

El projecte que s'està explorant consisteix en la implicació de personal de l’empresa, com a voluntariat al costat d’altres voluntaris i professionals, dins un Cercle, un model innovador que vol potenciar la integració social de persones en situacions de risc donant resposta a algunes de les necessitats més freqüents com els sentiments d’aïllament social i rebuig social, dificultats per establir vincles prosocials, mancances en el control social, i dificultats per gestionar els aspectes bàsics de la integració social.

Aquest projecte es pot catalogar com:
 • Programa innovador, amb experiències internacionals
 • Partenariat públic – privat – social
 • Respecte als destinataris: alt impacte social
 • Respecte als participants: alt impacte personal, nombre limitat
[llegir més]

Microempreses de Canet de Mar gestionen l'RSE

Responsabilitat Global ha portat a terme un taller amb acompanyament individualitzat amb empreses de Canet de Mar, organitzat per l'ajuntament d'aquesta localitat del Maresme. En aquest cas, hem disposat de 5 empreses interessades i motivades, de sectors ben diversos, i que malgrat la seva petita dimensió podran estructurar millor i posar en valor aquells valors i coneixements que els ajuden a ser més sostenibles, i a generar més confiança entre els seus grups d'interès.

Més informació
Jornada “Inversions responsables: Empreses i cooperació Internacional al Desenvolupament”
Des dels organismes que integren el sistema de les Nacions Unides s’observa que l’impuls d’un creixement econòmic sòlid depèn, en gran mesura, d’un increment de les inversions privades sostenibles, que siguin responsables en termes socials i ambientals. S’ha anat consolidant la noció d’inversió responsable, com una de les dimensions de la responsabilitat social corporativa, i que s’estén tant a la inversió directa com a la inversió en cartera. La inversió responsable comprèn qualsevol procés d’inversió en el qual amb l’anàlisi de rendibilitat econòmica, s’integren sempre criteris socials, ambientals i de bona governança. L'Associació per a les Nacions Unides a Espanya organitza aquesta jornada per a abordar la qüestió. PDF acte

Altres reflexions i esdeveniments

(En la lengua en que cada una ha sido publicada. Pueden usar el botón de traducción dentro del blog)

Economía y empresa Ambiental Igualdad y diversidad Asociacionismo, voluntariado y Tercer sector Gobernanza Newsletter anterior
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA