Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Anar més enllà de l'RSE?


Sovint sento persones amb visions idealistes sobre el món de les empreses i les organitzacions que afirmen que cal anar més enllà de la Responsabilitat Social (RS, RSE, RSC...).

Puc compartir-ne el desig si entenem que allò que voldríem és que les organitzacions incorporessin d'una manera molt profunda i radical certs valors humanístics, ètics, socials...

Entenc també que darrera aquesta manera d'expressar-ho hi ha una constatació: les empreses que integren l'RS no corresponen a aquelles que han integrat l'ètica d'una manera profunda, i són un tipus d'empreses que juguen més als mitjos termes i a millorar la seva imatge.

Sobre això vull opinar. I ho faré de manera molt esquemàtica.

a) No podem demanar a l'RS més del que pot donar. L'RS pretén que una empresa o organització incorpori la gestió de la seva responsabilitat. I això ja és molt. És una metodologia, i és cert que una organització pot fer ús d'aquesta metodologia sense un convenciment real, però és un primer pas i molt important, que permet perdre pors i adonar-se del potencial que incorpora una bona gestió d'aquestes matèries.

b) Quan en un discurs algú es carrega de manera fàcil l'RS, crec que no s'adona del mal servei que està fent al progrés d'aquests enfocaments. No totes les empreses poden aspirar a ara per ara a un model centrat en profunditat en valors humanístics, de manera que pot passar que s'estigui proclamant un model molt restringit, a l'abast de molt poques empreses i deixant a totes les altres desemparades d'un model que els permeti el progrés en aquesta matèria.

c) És cert que l'RS pot semblar que té poc glamur; és una mera metodologia; no és una aspiració de màxims. Però en canvi hauria de ser una base necessària per a moltes més empreses, i també per a aquestes que identifiquem com a més compromeses en valors. Sense una gestió de l'RS pot haver-hi empreses líders en valors però que no dialoguin amb grups d'interès, que no identifiquin correctament la materialitat, o que puguin complir les normes legals a la carta...

Per tant:

1) Podem considerar que amb l'RS no n'hi ha prou, que aspirem a més. Per a fer aquesta declaració no cal carregar-se l'RS. Al contrari, com més empreses hi hagi que facin RS més n'hi haurà que arribin a l'excel·lència social. Però sense oblidar que les empreses més excel·lents en humanisme també han de gestionar l'RS i no considerar-la un implícit.

2) Hem de ser curosos amb l'ús de l'RS, i no acceptar que se'n faci un ús merament propagandístic. Si una empresa en fa un mal ús, limitant-se a fer memòries marquetianes sense cap mica d'autocrítica i sense una voluntat de millora real, cal que fem notar que algunes empreses fan un mal ús de l'RS, no que l'RS no serveixi.

Josep Maria Canyelles

17 de febrer de 2003








Articles

Canyelles participarà en el 3r Congrés Internacional de Responsables de Recursos Humans

Logo
Josep Maria Canyelles participarà aquest dijous 21 de febrer en el 3r Congrés Internacional de Responsables de Recursos Humans, que tindrà lloc a Girona.

La conferència porta per títol “Responsabilitat Social de les Empreses i Recursos Humans: l’oportunitat d’aportar valors a l’empresa”.

Les jornades s'adrecen a càrrecs directius de recursos humans tant d'empresa privada com del sector públic, i estan organitzades pel Fòrum de Recursos Humans de la Garrotxa.

Programa

5è Congrés Català de Comptabilitat i Direcció: 6 i 7 de juny de 2013 a la Universitat Internacional de Catalunya

5 Congres ACCID
Com ja vam informar recentment, l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, ACCID, organitza el 5è Congrés Català en aquestes matèries. 
 
En aquesta cinquena edició, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de juny de 2013 a la Universitat Internacional de Catalunya, les conferències previstes i les sessions de treball simultànies es centraran en els temes més actuals i importants de la professió.
 
Documentació Informativa
Tríptic pre-programa Congrés
Normes de presentació de la crida de comunicacions
Dossier de patrocinadors
Anunci V Congrés
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 07 08 09 10 11 12 13
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA