Empreses de totes dimensions poden trobar-hi una pràctica adequada
El Voluntariat d’Empresa 
té virtuts internes i externes
Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i amb una dilatada experiència en el tercer sector, dóna suport a les empreses en la implantació
Josep Maria Canyelles
jmcanyelles@collaboratio.net
( 670 600 223 
skype: jmcanyelles
català             castellà 
Newsletter mensual de Responsabilitat Global

Un butlletí que pretén ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social. 
Es fa en català i en castellà i el reben gratuïtament persones, empreses i organitzacions. 

Subscriviu-vos-hi AQUÍ
Empreses · Administracions · Organitzacions Socials
Us ajudem a desenvolupar Programes de Voluntariat
Mapa de continguts

Accediu al mapa de continguts de 
Responsabilitat Global.

Entreu-hi AQUÍ
§ Cal trobar l’equilibri entre els interessos de les tres parts ‘contractuals’ a banda dels propis destinataris de les actuacions.
§ El programa corporatiu no ha de descuidar d’alinear vers les pròpies estratègies corporatives.
§ Les motivacions corporatives poden situar aquesta pràctica sota dues orientacions. Totes dues són compatibles, però se’ls pot atorgar diferent pes. I el model de gestió posterior també pot accentuar-ne una o altra.
Josep Maria Canyelles: una trajectòria de 
compromís amb el Voluntariat

L’atracció per aquest sector m’ha portat a aproximar-m’hi 
des de totes les perspectives possibles: des de voluntari fins a assessor, 
i actuant també des del sector públic!

Ara, em fascina poder ajudar les empreses a implicar-se 
en aquesta realitat, trobar maneres de col·laborar-hi 
               i aconseguir sortir-ne tots beneficiats.
El Voluntariat d’Empresa afavoreix millorar aspectes de la Cultura Organitzativa. 

Les persones voluntàries tendeixen a desenvolupar habilitats socials, millorar la capacitat de treballar en equip, d’afrontar la complexitat, d’incorporar certs valors socials...
El Voluntariat d’Empresa fa visible el compromís de l’empresa amb la comunitat a partir d’una acció social altament significativa. 

L’empresa guanya legitimitat a partir d’una pràctica emmarcada en unes polítiques i compromisos més amplis de Responsabilitat Social.
+
Quan al juny del 2003 vaig poder organitzar una trobada d’empresaris catalans per parlar del Voluntariat d’Empresa, aquesta era una realitat absolutament incipient i prou desconeguda per la majoria. 

En el dinar de treball realitzat al Círculo Ecuestre de Barcelona moltes empreses van suggerir que seria bo disposar d’eines pràctiques per començar a situar-se i valorar-ne els pros i contres. D’allà en va sortir un manual que es va poder repartir entre les empreses catalanes, editat per l’Institut Català del Voluntariat amb la col·laboració de Pimec. 

Només tres anys després, a Catalunya, com arreu del món, aquesta pràctica ha experimentat un creixement enorme. I ara mateix, saludem l’aparició d’un manual elaborat per la Fundació La Caixa que, de ben segur, donarà un nou impuls a l’interès de les empreses per aquesta pràctica.

Les polítiques de Responsabilitat Social de les Empreses constitueixen un terreny adobat on aquesta pràctica pot arrelar. Ara bé, el Voluntariat d’Empresa comporta una gran responsabilitat per a l’empresa en tant que afecta a diferents parts, una entitat social, uns destinataris de l’acció, i el propi treballador / voluntari. I mentre que ningú discutirà el dret de l’empresa a fer oscil·lacions o variacions en la seva política de mecenatge i esponsorització, en la matèria que ens ocupa l’empresa ha de disposar d’un programa més estable i basat en el diàleg amb les parts per garantir que aporti el màxim valor i satisfacció a totes les parts.

I molt especialment, les empreses ja no poden limitar-se a demanar a una ONG que els munti el “dia de la solidaritat”, perquè aquestes actuacions estan mancades de consistència, sols pretenen una activitat col·lectiva amb els treballadors, i acaben generant més problemes i feina a l’entitat que col·laboració real.

Amb una visió veritablement consistent i estratègica, l’empresa ha de tenir en compte la capacitat que aquesta pràctica comporta a nivell intern i a nivell extern. Possiblement, dins en camp de l’RSE, aquesta és una de les pràctiques que més clarament aporta a totes dues bandes: la cultura organitzativa i la legitimitat social.

Josep Maria Canyelles
Promotor de Responsabilitat Global
10 d’octubre de 2006
§ El Voluntariat d’Empresa ha de ser concebut com una pràctica de Responsabilitat Social i gestionat amb tota la complexitat i processos de diàleg propis d’aquest enfocament 
§ En cada context cultural té unes peculiaritats. A Europa respon a un model determinat i, a més, ha de vincular-se a la realitat de les organitzacions socials de cada comunitat
Veure 
trajectòria